Groot durven denken

“Gebruik goedkoop materiaal, dan kun je groot werken,” zegt El Anatsui tegen zijn leerlingen. Afgelopen woensdag zag ik enkele relatief kleine werken van hem in de Prins Claus Fonds Galerie. Een film liet zien hoe hij met enkele werknemers veel grotere kunstwerken maakte voor de biënnale in Venetië. Eentje bedekte  de gevel van een Palazzo. Een schitterend gewaad gemaakt van afval. Duizenden aluminium flessendoppen werden daarvoor geplet, geperforeerd en aan elkaar geknoopt: een monnikenwerk.

Omdat ik zelf ook heel goed ben in het bedenken van tijdrovende klussen en  op dezelfde manier ringetjes van metaal of tuinslang aan elkaar knoop, wilde ik deze expositie graag zien. Uiteindelijk heeft de moed van El Anatsui me het meest geïnspireerd. Het lef om je land te verlaten, om mensen in dienst te nemen en om met hen samen grote dingen te maken. Zelf denk ik te vaak dat ik alles alleen moet doen en mijn ideeën onrealistisch zijn. Dat het gekkenwerk is, kortom. Ik neem voortaan een voorbeeld aan El Anatsui, voor wie niets te gek is.

3 gedachten over “Groot durven denken”

  1. Een inspireren kunstenaar, een bewogen mens.Dat ken ik maar dan op mijn manier. Moed, verbindingen en ruimte raakte het bij me aan. Zit op de de kunstacademie Arendonk en denk regematig, waarom, ik kan het niet! Wat doet het ertoe! Grote flauwekul! Het doet er wel degelijk toe, het doet ertoe voor mij.Ik kan het wel. Het doet er voor hem toe en het doet er voor jou toe.
    Dankjewel dat je dit hebt willen delen. Zeer inspirerend.

    1. Dank je, Kim. Het komt denk ik ook aan op vertrouwen hebben. En dat heeft hij, in al zijn bescheidenheid.

Reacties zijn gesloten.